duminică, 17 martie 2013

O mai fi la moda punctualitatea...

Saptamana trecuta la centru am vorbit despre punctualitate. Am fost placut surprinsa sa constat ca regulile de punctualitatea le sunt bine cunoscute copiilor dar si varstnicilor.
Daca vreti si voi sa va reamintiti depre punctualitate lectura placuta
Punctualitatea e o formă de respect.
  • Când mergi într-o vizită, nu sosi niciodată înainte cu nici un minut; mai bine să ajungi cu trei minute mai târziu. Doar aici este permis “sfertul academic”.
  • Când ai o întâlnire în oraş cu o persoană, totdeauna să soseşti cu zece minute mai devreme, niciodată cu un minut mai târziu. Făcând astfel, vă veţi bucura în întâlnirea voastră de un timp în plus. Condiţia este ca fiecare dintre cei doi să respecte aceasta.
A fi punctual înseamnă a-i respecta pe cei din jurul nostru.
Punctualitatea este obligatorie în următoarele situaţii:
• La şcoală. Dacă orele de curs încep – spre exemplu – la ora 8, vom fi în clasă cu cel puţin 5 minute înainte de această oră.
• La ceremonii sau activităţi oficiale, cum ar fi: o serbare, o întâlnire cu un scriitor organizată în şcoală, o lansare de carte,vom avea grijă să fim punctuali. De asemenea, vom fi punctuali când suntem programaţi la medic, la secretariatul şcolii sau înalte situaţii similare.
• La spectacole, la teatru, la concerte. Este deranjant pentru cei din jur să intrăm în sala de spectacol, să ne căutăm locul şi eventual să şi vorbim, după ce spectacolul a început.
Punctualitatea nu este atât de rigidă când ne ducem într-o vizită. În aceste cazuri se admite o întârziere de 10 – 15minute faţă de ora fixată. Dar, atenţie! Nu este politicos să mergem în vizită înainte de ora fixată, nici măcar cu 5 minute!
Cum procedăm dacă n-am fost punctuali?
Este posibil ca, din diverse motive, să nu reuşim întotdeauna să fim punctuali.În asemenea cazuri, în primul rând trebuie să ne păstrăm calmul şi să nu intrăm în panică. Astfel, nu începem să alergăm pe stradă cât putem de repede, fără a mai fi atenţi la trafic. O clipă de neatenţie s-ar putea solda cu un accident. Aşadar,atenţie maximă!Atitudinea pe care trebuie să o avem în cazul în care nu reuşim să ajungem la timp într-un anumit loc diferă de la caz la caz.
Daca nu reusim sa fim punctuali, primul lucru pe care îl spunem, după ce salutăm,este: „Vă rog să mă iertaţi (scuzaţi) că am înrziat.“ Dacă suntem întrebaţi de ce am întârziat, vom da o explicaţie scurtă,clară şi care să corespundă adevărului. În nici un caz nu vom inventa o poveste spectaculoasă drept scuză; ne-am pune într-o situaţie jenantă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu