marți, 11 iunie 2013

Cu cirese la urechi....

Mingişioare roşioare
Strălucesc frumos la soare,
Cu codiţele perechi,
Să le pui după urechi.

Mare bucurie, mare  a fost sambata la atelier. Curiozitate multa, multa se citea pe chipul micilor bucatarasi in devenire. Oare ce aveam de gand sa le mai povestesc azi? Oare ce reteta urmau sa invete, oare ce reteta? Nu i-am lasat sa se intrebe prea mult .
Cand au auzit ca vor pregati ei singuri tarta cu branza, nu au fost prea incantati.. branza iach s-a auzit aproape la unison, dar au trecut la treaba. Concentrati nevoie mare au inceput prin a insiropa piscoturile cu suc de cirese asezandu-le cu mare grija astfel incat sa formeze o baza pentru tarta noastra. Prepararea cremei de branza a reprezentat o adevarata provocare pentru ei mai ales ca nu mai lucrasera niciodata cu un mixer. Ei SINGURI au decis de cat zahar era nevoie pentru a obtine un gust echilibrat si suficient de dulce. Crema a fost asezata tacticos peste stratul de piscoturi aromate.Cu multa teama ca ar putea fi altfel decat delicioasa... au indraznit... si au gustat....uimire... mirare... chiar era buna, chiar era delicioasa... pai normal doar era facuta de ei SINGURI. (si-au raspuns in cor).
Abia atunci au intrat in scena si vedetele zilei ... ciresele dar si un misterios aparat care sa ne ajute sa scoatem samburii cireselor. Cu totii au dat dovada de multa forta si multa putere, in  ceea ce priveste folosirea acestui aparat ca i-a incantat maxim.
Cu ajutorul cireselor si-au tranformat FIECARE, tartele in tarte VESELE, numai bune de privit dar si de savurat. In momentul de ragaz ce a urmat dupa finalizarea decorului, cu totii si-au pus cirese la urechi si s-au asezat sa asculte povestea cireselor la urechi, o poveste foarte frumoasa despre cirese, bunatate si generozitate.
A fost un atelier foarte interesant, de pe urma caruia copii s-au simtit mandrii de ceea ce au realizat. Copii au fost foarte incantati ca au realizat preparatul impreuna cu parintele.Copii au invatat sa comunice mai eficient cu colegii dar si cu adultii, au invatat, sa astepte, sa aiba rabdare, sa nu reactioneze la primul impuls (degustarea se realizeaza la sfarsit). Copii au luat decizii cu privire la alegerea ingredientelor potrivite pentru el si parinte dar si in legatura cu alegerea decorului.


Activitatea, in sine, le-a dat copiilor mai multa incredere ca pot ei SINGURI sa faca multe lucruri.

Si-au exersat motricitatea fina si grosiera, au dat dovada de creativitate, inventivitate, au invatat lucruri despre cirese(Stiati ca Ciresele fac parte din familia trandafirilor. Se crede ca numele lor este turcesc si provine de la numele unei localitati din Turcia Cerasus) si crema de branza, au ascultat povestea Cireselor la urechi .
Si parintilor le-am citit o poezie foarte interesanta si plina de invataminte.. .Povestea baietelului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu